I Morgenklubben på DR P4 kunne man i dag høre en lytter, der havde fravalgt at investere i solceller, begrundet med at ”måleren ikke løber baglæns”. Vi tolker at solcellerådgivning, også om overskudsstrøm, kunne have hjulpet lytteren.

Man må antage at det er billedligt talt, idet moderne målere ikke løber nogen steder, men har et digitalt tælleværk, og at lytteren mener, man ikke får godtgjort overskudsstrøm fra solceller. Og det er forkert, eller kan være det, man bestemmer nemlig selv.

Hvis man tilmelder sit anlæg til en produktionsmodtager, fx Vindstød, får man den aktuelle spotpris fratrukket 1 øre til Vindstød, og 0,423 øre til Staten. Det sidste år har det i gennemsnit fra 6:00 – 18:00, altså den primære periode hvor solceller producerer, været 1,23 krone pr. kWh.

Solcelle rådgivning om overskudsstrøm hjælper

Hvis man ikke tilmelder sit anlæg, har lytteren ret. Men det er jo op til en selv, om man vil bruge 10 minutter på det eller ej.

Det er nok ikke magelighed, men manglende rådgivning, der er på spil i dette tilfælde. Og understreger blot hvor vigtigt det er, at man får en kompetent og professionel beregning af rentabiliteten på et anlæg. Må vi foreslå en Klar Energi Rapport.

En Klar Energi Rapport giver indigt i samspillet mellem dit forbrug, solcelleproduktion og overskudsstrøm, sammenfattet i en økonomisk rapport. Så er der klart svar!

Et almindeligt enfamilieshus tjener et solcelleanlæg hjem på typisk 6 – 7 år. Med andre ord, om 6 – 7 år er pengene brugt, enten på elregning, eller på et anlæg der har forbedret driftsøkonomien, øget husets værdi, og bedret energimærket på huset. Og så er man væsentlig bedre stillet, end hvis man blot har afleveret pengene til strøm, afgifter og moms. Hvis dårlig eller manglende rådgivning afholder fra at investere i solceller, berøves man muligheden for at være den der trækker det længste strå gennem de priser vi kommer til at se på energi de næste mange år.